Co to jest dezynfekcja i jakie są jej metody?

Co to jest dezynfekcja i jakie są jej metody?

Dezynfekcja to proces, który pozwala utrzymać w czystości nie tylko pomieszczenia, ale również narzędzia na przykład chirurgiczne. Czym dokładnie jest? Co jest w procesie niszczone? Jaki skład mają środki do dezynfekcji? Kiedy konieczne jest jej przeprowadzenie? Jakich używa się do procesu substancji czynnych? Odpowiedzi znajdziesz w naszym artykule.

Co to jest dezynfekcja?

Dezynfekcją nazywa się proces, który ma na celu ograniczenie ilości mikroorganizmów na danej powierzchni i zapewnienie w ten sposób bezpieczeństwa dla zdrowia. Dobrany środek dezynfekujący niszczy drobnoustroje wywołujące choroby. Są to:

  • bakterie,
  • wirusy,
  • grzyby,
  • pasożyty.

Zwykle są to preparaty składające się z alkoholu lub chloru. Należy jednak pamiętać, że nie zastępuje ona sterylizacji na przykład narzędzi stomatologicznych.

Kiedy i w jakich sytuacjach konieczna jest dezynfekcja?

Zastanawiasz się, kiedy wykonuje się specjalistyczną dezynfekcję? Przeprowadza się ją w sytuacji, gdy konkretne miejsce zostało skażone materiałem biologicznym i mogą w związku z tym się pojawić szkodliwe drobnoustroje, jak i zapobiegawczo. Pierwszą przeprowadza się w:

  • szpitalach,
  • laboratoriach,
  • zakładach użyteczności publicznej.

Poza tym można ją przeprowadzić:

  • na basenach,
  • w łaźniach,
  • na stołówkach,
  • w kuchni.

Poza tym dezynfekcję przeprowadza się w miejscach, w których przebywała chora osoba. Wtedy odkaża się naczynia czy inne używane przez chorego sprzęty, tak aby inni się nie zarazili lub aby nie doszło do powtórnego zakażenia. Pierze się wtedy w określonym preparacie i we właściwej temperaturze pościel. Oczyszcza się w ten sam sposób odzież oraz utylizuje odpady na przykład opatrunki.

Jakich substancji czynnych się używa?

Zastanawiasz się nad zakupem płynu do dezynfekcji? Do najczęściej stosowanych zalicza się:

  • alkohole – oraz ich mieszanki,
  • aldehydy,
  • związki – fenolowe, chlorowe i tlenowe,
  • aminy,
  • octenidyna,
  • kwasy i zasady,
  • chlorheksydyna,
  • metale ciężkie – związki srebra, rtęci czy miedzi,
  • chloramina.

Jakie są odmiany dezynfekcji?

Preparaty oraz sposoby dezynfekcji zależą głównie od typu powierzchni. Inne preparaty będą niezbędne do dezynfekcji rąk czy ran, a inne do sprzętu, narzędzi lub pomieszczeń. W związku z tym wyodrębnia się następujące metody dezynfekcji:

  • fizyczną – odbywa się z użyciem temperatury 100-105 stopni Celsjusza. Używa do tego zwykłego lub zwiększonego ciśnienia. Stosowana jest najczęściej do dezynfekowania sprzętu czy wyposażenia sanitarnego. Może się także odbywać dzięki promieniom UV, których długość wynosi około 256 nm. Odpowiadają one za zniszczenie drobnoustrojów przebywających w powietrzu czy znajdujących się na powierzchniach,
  • chemiczną – używa się do niej alkoholi, związków ciężkich metali, aldehydów, fenoli, związków halogenoforowych, barwnika, utleniaczy, nadmanganianów czy kwasów i zasad, jak również substancji powierzchniowo czynnych
  • termiczno-chemiczną – łączy metodę chemiczną z użyciem oddziaływania wysokiej temperatury. Polega na przykład na sparzeniu wrzątkiem.

Co dobrze wiedzieć o dezynfekcji w domu?

W przypadku dezynfekcji mieszkań należy wziąć pod uwagę pewne zasady. Systematycznym czynnościom podlegają wszelkie urządzenia i rzeczy, które stosuje się do higieny, na przykład umywalki czy wanny. W czystości muszą być także utrzymane przedmioty, które miały kontakt z pożywieniem. Są to:

  • naczynia,
  • garnki,
  • deski do krojenia,
  • blaty,
  • sprzęty kuchenne.

Dozownik do dezynfekcji przyda się przy myciu podłogi czy odkurzaniu dywanów.

Co wpływa na skuteczność dezynfekcji?

Na skuteczność dezynfekcji wpływają takie czynniki jak:

  • warunki środowiskowe – metodę oraz preparaty dobierz w związku z temperaturą, wilgotnością czy odczynem pH,
  • typ drobnoustroju,
  • stosowany sposób,
  • czas działania oraz stężenie używanych preparatów.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.