Dlaczego fumigacja jest wymagana w transporcie, przetwórstwie żywności i w rolnictwie?
Ochrona przed szkodnikami jest realizowana na wiele sposobów, w zależności od ich rodzaju i powodowanego zagrożenia. W niektórych branżach ma ona szczególnie duże znacznie. Z taką sytuacją mamy do czynienia w rolnictwie, przetwórstwie i magazynowaniu żywności, a także w transporcie. Wśród najczęściej wykorzystywanych w tych obszarach metod znajduje się fumigacja.
Gdzie i dlaczego stosuje się fumigację?
Obecność szkodników – insektów, owadów i gryzoni – jest zagrożeniem dla bezpieczeństwa żywności, a także trwałości drewna oraz wielu produktów o pochodzeniu roślinnym i odzwierzęcym. W przypadku towarów spożywczych w grę wchodzi przenoszenie chorób, zanieczyszczeń oraz bakterii i pasożytów, a także obecność jaj, larw lub dorosłych osobników. Problemem jest też niszczenie poszczególnych wyrobów. Równie kłopotliwe będzie uszkadzanie magazynowanych substancji – dotyczy to zwłaszcza wszelkiego typu ziarna, produktów mącznych oraz drewna, które musi być zabezpieczane przed inwazją owadów wówczas, gdy jest przeznaczone na konstrukcje nośne np. więźbę dachową, a także wtedy, gdy ma służyć do wykonania palet lub skrzyń używanych w transporcie międzynarodowym. Niezawodną metodą pozbycia się szkodników jest przeprowadzenie fumigacji, która sprawdza się zarówno w pomieszczeniach, jak i przy infrastrukturze stosowanej do składowania produktów np. zbiornikach lub silosach, a także poszczególnych materiałach.
Na czym polega fumigacja?
Fumigacja to zwalczanie szkodników za pomocą dymu, pary albo gazu. Substancje aktywne podawane we właściwie dobranym stężeniu mogą rozprzestrzeniać się w tej formie bardzo łatwo, docierają więc w krótkim czasie do wszystkich powierzchni i zakamarków, co zapewnia nie tylko dużą dokładność w aplikowaniu specyfików, ale również gwarantuje znacznie krótszy czas potrzebny na uzyskanie oczekiwanego rezultatu. W przypadku zabezpieczania drewna i wykonanych z niego wyrobów – bębnów na kable, palet i nadstawek paletowych oraz skrzyń, a także belek i desek przeznaczonych na rozmaite konstrukcje – poza odpowiednimi chemikaliami stosowana jest również wysoka temperatura.
Ze względu na charakter wykorzystywanych przy fumigacji substancji musi ona być wykonywana przez firmy dysponujące właściwym zapleczem technicznym oraz potrzebnymi certyfikatami. Dobrym przykładem może tu być Insect z Bełchatowa, specjalizująca się ponadto w deratyzacji, dezynsekcji oraz ozonowaniu. Wśród realizowanych zleceń znajdują się także wdrażanie systemów HACCP, kontrola obecności szkodników oraz sprzątanie obiektów.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana